L’inici de l’HOSTAL CAL PERICAS, es troba a mitjans del s.XIX (1856) quan PERE PONS BARALLAT, procedent de Maçaners (a peu del “Pedraforca” a la comarca del Berguedà) va arribar a la Pobla de Lillet on va fundar una casa de hostes a la part antiga del poble, on es donava de menjar i s’allotjava als viatgers. Es tractava sense cap dubte d’un complement a l’economia familiar (bàsicament agrícola).

A mitjans dels anys 40 del segle passat, els besavis RAMON PONS i ANTONIA PARAREDA van començar amb el que avui coneixem com HOSTAL CAL PERICAS, un petit Hostal de 8 habitacions. Amb molt d’esforç i davant les bones perspectives el van mantenir actiu. Arribats els anys 60 el matrimoni format per JOSEP PONS I TOMASA FERNADEZ com a successors es van animar a traslladar el negoci al centre del poble, construint l’edifici existent fins avui.

En la actualitat i seguint la tradició familiar, la nova generació segueix amb la mateixa il·lusió i esforç per mantenir viu aquest establiment. Totalment reformat entre els germans PONS-FERNANDEZ tan a l’Hostal com al Restaurant volem seguir donant els millors serveis als visitants i hostes que visitin el nostre poble.