ALLOTJAMENT D’ENGINYERS
Al bell mig del Catllaràs, hi trobem aquest curiós edifici modernista projectat per Antoni Gaudí durant la seva estança a la Pobla de Lillet. La construcció es portà a terme entre el 1901 i 1903 a petició d’Eusebi Güell, fundador de la “Compañía General de Asfaltos y Portland”, més coneguda com a ASLAND. L’empresa tenia la concessió per explotar les mines del Catllaràs i utilitzar-ne el seu carbó; el Xalet, va servir durant anys com a residència dels enginyers anglesos que es feien càrrec de les instal·lacions. Després d’una vintena d’anys de treball a les mines, l’any 1922 n’esdevé el tancament i l’any 1937 davant el fet que l’edifici restava inoperatiu, fou cedit a l’Ajuntament de la Pobla de Lillet. Després d’anys de degradació i reformes, l’any 2020, s’aconseguí retornar-li el seu aspecte original.
Entorn de les mines de carbó.
CASA AGUSTINIANA
A la falda del Catllaràs i a només dos quilòmetres del nucli de La Pobla de Lillet hi trobem aquest important monestir de l’Alt Berguedà. L’edifici és d’estil romànic i planta de creu llatina, les primeres notícies que se’n tenen daten de l’abril de 819. L’any 1086 s’hi van establir un prior i cinc canonges agustinians que hi aportaren moviment fins que es construí l’església actual dins el nucli urbà.
Actualment el monestir és visitable i s’hi poden observar els diferents estils arquitectònics fruit de les reformes efectuades al llarg dels anys.
A escassos metres del monestir podreu visitar la Rotonda de Sant Miquel, una singular capella de planta circular; es creu que hagués pogut ser l’església particular dels senyors del castell. Avui dia no en queden gaires exemplars, disfruteu-la!

UNA EMPRESA PUNTERA
La fàbrica de ciment ASLAND, promoguda l’any 1901 per Eusebi Güell, està ubicada a un racó anomenat Clot del Moro pertanyent al terme municipal de Castellar de N’Hug i a escassos minuts de La Pobla de Lillet. El lloc era ideal per a l’obtenció de les matèries primeres: aigua, carbó i pedra calcària d’alta qualitat.
El seu característic disseny estava pensat per aprofitar el pendent de la muntanya i així minimitzar els costos energètics durant el procés productiu. Pel que fa a l’arquitectura, en destaca la utilització de la volta catalana que li atribueix a la façana un aspecte singular.
La seva importància durant la industrialització a Catalunya va ser tal que l’any 1992 s’hi instal·là el Museu del Ciment.
Xalet de l’ASLAND.
EL TREN DEL CIMENT
A tocar mateix de l’oficina d’informació podreu visitar aquesta exposició de material mòbil que inclou diverses mostres de locomotores utilitzades en la indústria minera així com de vagons utilitzats pel transport d’explosius. És un bon punt de partida abans d’emprendre el nostre viatge amb el Tren del Ciment.
El nostre trenet turístic recorre en poc més de 3 quilòmetres una part l’antic traçat que unia la Fàbrica de Ciment ASLAND amb Guardiola de Berguedà, on es feien els transbords del ciment per apropar-lo cap a Berga i Manresa.
CURIOSITAT:
El primer tren que hi va transitar el 1902, quan encara no hi havia la via, va ser el “locomòbil”, funcionava a vapor i es va importar de Califòrnia.
